top of page
Sök
  • lovisasolkvint

Offshore outsourcing- Flytta IT-utvecklingen utomlands

Uppdaterat: 13 aug. 2021

Funderar ert företag på att flytta er IT-utveckling till ett annat land? Vi reder ut fördelar, utmaningar och vad man ska tänka på.


Först och främst vill vi reda ut begreppen outsoursing och offshoring. Outsourcing innebär, som ordet lyder att man överlåter arbete till en extern part. Processen sköts av ett annat företag och du och ditt företag kan fokusera på er kärnverksamhet. Offshoring innebär att ett företag förlänger produktionen till ett annat land. Offshore outsourcing är när företag flyttat produktion av varor eller tjänster utomlands och till ett externt företag.


Kostnadseffektivitet

Kostnaden är kanske den främsta anledningen att företag väljer att flytta sin IT-utveckling utomlands. Du får en lägre kostnad än du skulle fått i Sverige och där med finns det möjlighet till en större vinst. Lockas dock inte bara av de låga priserna, se till att företaget du väljer är kvalitetssäkert så att du inte kastar pengarna i sjön.


Tid

Offshore outsourcing är tidseffektivt. Spara tid och lägg ert fokus på ert kärnområde och ta hjälp av ett annat företag som kan ta över områden som ni är mindre bra på. Om ni väljer att flytta utvecklingen till ett land som till exempel Indien är tidsskillnaden en fördel. På så sätt maximerar ni dygnets timmar genom att utvecklingsteamet redan arbetat 3,5 timmar medan du låg och sov.


Kommunikation

Det är viktigt att säkerställa att kommunikationen fungerar bra. Kommunikation kan vara utmanande, speciellt när personerna sitter i olika länder med olika kulturer. Jobba med tydligt ledarskap och rak kommunikation så att ni undviker missförstånd. De flesta företag har under pandemin mer eller mindre tvingats att testa distansarbete och har därför fått lite mer erfarenhet. Att jobba från olika platser i världen är inte lika främmande längre.


Kompetens

Det kan vara svårt att hitta duktiga programmerare med rätt kompetens och erfarenhet då efterfrågan är stor. Därför kan det finnas anledning att leta utanför Sveriges gränser. Säkerställ att leverantören du väljer är pålitlig och har rätt kompetens för att ta över ansvaret. Generellt sätt är det lätt att skala upp och ner med offshore outsourcing. Du kan snabbt hitta specialister utan att påverka företagets processer.


 

Kontakta gärna oss på Nenosys om du vill veta mer. Nenosys AB är ett helsvenskt företag i Göteborg med ett helt eget utvecklingsbolag i Indien, Quanro Solutions. Vi arbetar med svenskt kontrakt, svensk projektledning och kommunikation. Utveckling sker sedan i IT-kompetensens hjärta Banglore i Indien av våra kollegor där. Tryggt, prisvärt och kvalitetssäkert.

99 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page