top of page
Sök
  • lovisasolkvint

Apputveckling- Hur gör man en app? Steg för steg från idé till lansering


Allt börjar med en idé. När du fått en idé som är så bra så att du vill göra den till verklighet kommer nästa fundering. Hur går jag till väga för att förverkliga min appidé? Hur utvecklar man en app?


Det finns olika sätt att utveckla en app, men om du inte har erfarenhet av att programera själv är det enklaste sättet att kontakta ett företag som kan utveckla appen åt dig. Gör research för att se till att du hittar en pålitlig partner. Sätt en budget, en tidsplan och fundera över appens grundläggande funktioner och syfte. Ju mer information och detaljer du kan ge till din apputvecklare desto bättre. Det kan vara bra att du kontaktar flera utvecklare för att sedan bestämma vilket företag som är mest passande utifrån dina behov, som till exempel utifrån kostnad, geografisk plats, erfarenhet, referenser, engagemang och personkemi. Processen för att utveckla applikationen kan se lite olika ut beroende på företag, men i stora drag går det till så här:


1. Kravspecifikation

Det första steget är att kontakta de valda företagen för att boka in möten. Ni lär känna varandra och dem lyssnar på dina visioner. Vilka funktioner ska appen ha? Vad är syftet med appen och vilken målgrupp riktar den sig till? Tillsammans går ni egenom alla dina krav och önskemål för att sedan utforma en kravspecifikation. Utifrån kravspecifikationen kommer företagen sedan kunna ta fram ett kostnadsförslag och en tidsplan för din app. Se till att ha ett kontrakt med din apputvecklare som bekräftar vad det är ni kommit överens om. Kontraktet bör innehålla uppgifter så som information om båda parter, pris och vad som ingår i det, betalningsplan, tidsplan, hur länge kontraktet är bindande och vad som händer om någon vill avbryta projektet tidigare. Vi rekommenderar även att ni signerar ett NDA (non disclosure agreement), det vill säga ett sekretessavtal. Ett sekretessavtal innebär att apputvecklaren inte får föra dina idéer och planer vidare.


2. Prototyp

En prototyp är jättebra för att se exakt hur appen kommer se ut och fungera samt för att möjliggöra justeringar innan utvecklingen börjar. Det är också ett bra sätt för dig att visa lösningen för eventuella investerare eller partners. Många apputvecklare erbjuder detta, men det kan göras på olika sätt.


En typ av prototyp är en såkallad High fidelity prototyp. Klicka HÄR för att se hur en sådan prototyp kan se ut och hur den interagerar (i detta fall på en iPad, men principen är den samma på en smartphone). Under processen kommer ni tillsammans att gå igenom och bryta ner önskemål, krav och idéer och konkretisera era idéer på detaljnivå.

På IT-språk kan man säga att UI/UX diskuteras. Kort förklarat kan man säga att UX står för user experience, användarvänlighet och handlar om designarbete för att göra användarnas upplevelse så enkel och bra som möjligt. UI, User Interface fokuserar mer på hur designen ska se ut för att fånga intresse hos användaren.


3. Utveckling och kvalitetssäkring

Programmeringsfasen startar och prototypen från förra steget utvecklas och implementeras. Sprintermöten bör hållas under tiden där delleveranser presenteras för dig som kund. Sedan kommer nästa fas, test och kvalitetssäkring där appen sätts på prov. För att se till att allt fungerar felfritt testas alla funktioner. Kravspecifikationen ska vara uppfylld och prestandan ska hålla måtten.


4. Leverans

Applikationen levereras och det är dags att driftsätta den. Leverantören hjälper till att få Google play och App store att godkänna din nya app.


5. Underhåll

Underhåll är nödvänligt för att din app ska tas hand om på bästa sätt. Bland annat för buggfix, support samt för att förbättra funktioner för att din app alltid ska vara i toppskick. Många leverantörer erbjuder löpande underhållsavtal. När appen har lanserats kommer den få feedback från användare, se då till att tidigt fånga upp deras önskemål. Om din app består av tredjepartskomponenter, kommer du tvingas göra uppdateringar när komponenterna gör det.Intresserad av att utveckla en app? 

Nenosys AB är ett helsvenskt företag i Göteborg med ett helt eget utvecklingsbolag i Indien, Quanro Solutions. Vi arbetar med svenskt kontrakt, svensk projektledning och kommunikation. Utveckling sker i IT-kompetensens hjärta Banglore i Indien av våra kollegor där. Tryggt, prisvärt och kvalitetssäkert.


28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page